De top 10 van ProefLokaal Cuijk 2018

Dinsdag 21 augustus 2018

DE TOP TIEN VAN "PROEFLOKAAL" CUIJK 2018

Het bierfestival "ProefLokaal" in Cuijk is weer een daverend succes geworden. Zowel de brouwers als de bezoekers roemen het evenement. Sfeer, entourage en aanbod bepalen de kwalteit van de happening. De organisatie en promotie was in handen van 'Cuijk verrassend'. 
Het aanbod van de bieren was divers en tijdens het proeven, heeft bierspecialist Twan Dohmen een regionale top 10 kunnen samenstellen. De Cuijkse brouwer 'Toebes' heeft twee bieren in de top vertegenwoordigd. Dit bier kunt u kopen bij Gall & Gall in Cuijk. 

Twannie’s Lokale Bieren Top 10

1. Code Oranje, D’Ooijevaer Gennep, een strong dark ale van 8%, vijf biermannen uit mijn geboortestadje brouwen dit mooie steivg bier. Een bier dat ontstaan is tijdens een fel noodweer, met als resultaat een smeltkroes van smaken (zoetig, koffie, rozijnen en chocolade).

2. The Hopfather, brouwerij Oersoep Nijmegen

Een session IPA, inda pale ale, van 5%. Een bittertje met iets midner alcohol dan een ‘gewone’ ipa. De leukste en hipste brouwerij van de Keizerstad, bekend van zijn experimenten en zurige bieren met hulp van wilde gisten. Ik mag daar in hun brewpub Stoom (Honigcomplex) graag zitten om hun nieuwste brouwsels te ontdekken.

3. Cocktail, Mannenpap Nijmegen/Bergen (l)

De hoppen vliegen tegen het plafond! Wat een frisse New England IPA van 5,8%. Met passievrucht en citrus een perfect zomerbiertje. Een nieuwe brouwerij van zorgmedewerkers Sjoerd Martens en Jelmer ter Beek. De 32-jarige Martens is opgegroeid in het Limburgse Bergen waar zijn opa en oma Hen en Nel een gezellig uitgaanscentrum hadden (Zaal Tissen). Bier zit dus wel een beetje in de genen. Met hulp van een een crowdfundingactie probeert het brouwersduo een eigen brouwerij te beginnen in een pand aan de Biezenstraat (in de volkswijk Waterkwartier).

4. Bennie Blond, De Blauwe Knoop Mill

Een ietwat stevig blondbier (7,9%) van een viertal mannen uit Mill die elkaar kennen van de carnaval. Bierbrouwen werd hun nieuwe passie, eerst in een schuurt achter hu huis, sinds een paar jaar al weer in een mooie eigen ruimte in een heus kasteel (Tongelaar). De namen van hun bieren hebben allemaal betrekking op bekende plaatsgenoten.

5. Tripelke, Kloosterbierbrouwerij Toebes, Cuijk/St. Agatha

Een vijftal Cuijkenaren brouwt in een bijgebouw van kruisherenklooster St. Agatha. Vader en zoon, twee restaurantuitbaters en een slijter. Een clubje brouwers met passie. Het Tripelke is stevig blond (7,7%) met toevoeging van koriander en sinaasappel. Want beter bier kan toch niet anders dan in een klooster worden gebrouwen?

6. St. Henricus, Graafsch Genot, Grave

Brouwer Ed Linnenbank combineert zijn werk in de gevangenis nog met bierbrouwen aan huis. Maar hij heeft grootse plannen om in het stadshart van Grave een eigen brouwerij te beginnen in een voormalige kapel. De tripel hop St. Henricus is een stevige jongen van 8,5 %, waarin vijf hopsoorten een mooie balans vormen. Benieuwd of we binnenkort in de ‘kerkbanken’ van het nieuwe proeflokaal in het Maasstadje kunnen proeven.

7. Vlier Bier, Wil’s Kracht Ravenstein

Een jonge brouwerij gevestigd in een oude stadsmolen op het bastion in Maasstadje Ravenstein. Jong, maar succesvol en winnaar van Brabantse Beste Bier. In het Vlier Bier springen de hoppen ook hier tot in de hemel. Een Belgian Ale van 5,0%, hoppig dus en wat bitter, met honing en vlierbloesem. De Cuijkse Brouwbrigade (Henk Winnen, Marcel Koot en Rene Haring) brouwt hier dit najaar in deze brouwerij hun eerste professionele bier!

8. Kwadruppel, Kloosterbierbrouwerij Toebes, Cuijk/St. Agatha

Het winterbier van deze Cuijkenaren. Donker, moutig en stevig van Smaak. Een bier om te geniten in de donkere dagen.

9. Black Oxx, Mannenpap Nijmegen/Bergen (l)

Nog zo’n stevige jongen. Een topper van 10,2%. Donker en zoetig. Met een vleugje chocolade en salmiak.

10. Blonde Dern, Wijchen

Twee eigenzinnig brouwers uit Wijchen brouwen aparte bieren. Blond Dern is een Weisenbok van 7.1%. Blond met karamel- en tarwemout.

Twan Dohmen, Cuijk

Meer weten over bier, bel mij gerust voor advies, teksten en communicatie (06) 51905649

Kijk ook op mijn website: twandohmen.nl