Cuijkse Sinterklaasliedjes

Donderdag 25 oktober 2018

VOOROORLOGSE CUIJKSE SINTERKLAASLIEDJES

De politieke opmars van Hitler begon al in de jaren dertig en bleef ook in Nederland niet onopgemerkt. De Cuijkse Echo (krant in Cuijk en omstreken) indertijd- refereerde al in 1932 aan deze opmars in de vorm van sinterklaasliedjes. Op een aangepaste tekst van ‘’zie de maan..’’ werd er op ludieke wijze ingegaan op de actualiteiten. De dichterlijke vrijheid geeft een duidelijk statement af. Als een klaagzang werd de opkomst van Hitler met argusogen aangezien.
In 1938 heeft De Echo weer een zelfde soort sinterklaaslied waarbij wordt geschreven over de Britse premier Neville Chamberlain die dat jaar een akkoord sloot met Hitler. Een akkoord dat door velen als redmiddel werd gezien om een tweede wereldoorlog te voorkomen. Verder wordt er ook ingegaan op de burgeroorlog in Spanje. Het land waar dictator Franco indertijd de scepter zwaaide. Men hoopte op een spoedig vrêe.
Op Facebook Sinterklaas Cuijk kunt u alle sinterklaasevenementen volgen in Cuijk. Tevens is er leuke achtergrondinformatie over Sinterklaas in Cuijk. 
Bron: https://www.bhic.nl/…/verhal…/sinterklaas-rondom-oorlogstijd